ZAC v letu 2021: Gastronomsko in Ipavčevo leto, virtualni portal ...

ZAC v letu 2021: Gastronomsko in Ipavčevo leto, virtualni portal ...
Regija danes
Tipografija

»V letu 2021 pričakujemo glede na aktualne razmere še kar nekaj prilagajanja, ko gre za dogovarjanje z ustvarjalci arhivskega gradiva in dostop do gradiva, kar je bila praksa tudi v minulem letu. Vpisovanje, urejanje in digitalizacijo arhivskega gradiva nemoteno izvajamo že ves čas ne glede na razmere. Sicer nas v letu 2021 čaka kar nekaj zanimivih razstavnih in založniških projektov,« je programski pogled na minulo in komaj začeto leto 2021 strnil dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje (ZAC).

Čeprav zbiranje in urejanja arhivskega gradiva predstavljata osnovno dejavnost ZAC, je vsaj na področju kulture ustanova vendarle bolj prepoznavna po številnih razstavah, knjigah in drugih projektih.

V ZAC bodo na podlagi usmeritev ministrstva za kulturo prispevali svoj delež v obeleževanju dveh letošnjih projektov državnega pomena. »Prvi bo posvečen Sloveniji kot gastronomski prestolnici Evrope, za kar bomo izdali knjigo receptov, ki jih hranimo v naših fondih in zbirkah. Prav tako se bomo posvetili zgodbi, ki ima velik regionalni pomen: gre za zaznamovanje Ipavčevega leta, za katerega bomo v arhivu pripravili razstavo,« je povedal direktor ZAC.

V arhivu bodo nadaljevali že uveljavljena projekta, kot sta Arhiv v mestu, ki je povezan s Celjem in v okviru katerega pripravljajo razstave na prostem, ter Arhiv v regiji, s katerim na območju od Rinke do Sotle v sodelovanju z občino ali njenim javnim zavodom pripravljajo priložnostno razstavo o tem okolju.

Čezmejno sodelovanje

»S sodelovanjem pri pripravi razstave se bomo vključili tudi v obeleževanje 150-letnice celjskega turističnega društva. Prav tako si še naprej prizadevamo krepiti mednarodno dejavnost in tako s kolegi s sosednje Hrvaške nadaljujemo izvajanje projekta Vino na meji, vino na granici,« je naš sogovornik še nizal letošnje načrte.

Kako je s projektom #Dekade, ki je v minulih letih naletel na veliko zanimanje javnosti? »#Dekade so bile zasnovane kot projekt, ki je vezan na čas ustanovitve in dobo delovanja našega arhiva. Glede na vse dobre odzive javnosti na ta projekt, ki predstavlja neko rdečo nit razvoja in življenja tukajšnjega okolja, je smiselno, da ga nadaljujemo. Tako načrtujemo – ne še letos, ampak v prihodnjem letu – da bomo v okviru #Dekad predstavljali zgodbo o Celju v štiridesetih, tridesetih, dvajsetih letih … prejšnjega stoletja,« je še pojasnil Borut Batagelj.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Saša Pukl

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam