Mlada poliglotka, ki želi študirati medicino

Mlada poliglotka, ki želi študirati medicino
Regija danes
Tipografija

Svet je postal globalna vas. Bolj kot kadarkoli prej zato pride do izraza uveljavljen rek: »Več jezikov znaš, več veljaš.« Celjska dijakinja Pia Jelena Džakulin si je zadala prav poseben cilj. Do konca srednje šole se želi naučiti osnov desetih tujih jezikov. Ali ji bo uspelo? Kot dijakinja četrtega letnika res ima še nekaj mesecev časa. A kot pravi, je besedna zveza znanje jezika zelo široka. Zaradi vseh obveznosti, ki jih ima kot bodoča maturantka, bo učenje vsaj dveh jezikov še moralo nekoliko počakati.

Dijakinja četrtega letnika Gimnazije Celje – Center si je zadala precej zahtevno nalogo predlani med poletnimi počitnicami, ko je tri mesece sama potovala po svetu in se na jezikovnih tečajih učila tuje jezike. Najprej se je v Malagi v Španiji udeležila štirinajstdnevnega intenzivnega tečaja španščine, ki se jo je učila tudi po osem ur dnevno, ob tem jo je v prostem času nadgrajevala še med pogovori z domačini in ostalimi udeleženci tečaja. Še isto poletje je odpotovala v bližino Londona na napredni tečaj angleščine in počitnice začinila s »skokom« na Kitajsko, kjer je bila del mednarodnega debatnega tekmovanja v angleščini in je navezala stik s številnimi mladostniki z vseh koncev sveta. Jezikovno obarvane počitnice je končala na Dunaju z nadgrajevanjem nemščine. »V tem času sem spoznala ogromno oseb in ugotovila, da se slovenski dijaki v šolah učimo veliko več tujih jezikov kot drugod po svetu. Veliko mojih vrstnikov govori tri, morda celo štiri jezike, kar je za tujino prej izjema kot pravilo,« pove Pia Jelena Džakulin, ki ima stik z več tujimi jeziki po mamini zaslugi že vse od malih nog. V vrtcu je obiskovala tečaja angleščine in nemščine, v srednji šoli je temu dodala še učenje španščine. Njeno jezikovno širino je nedvomno prineslo tudi to, da oba njena dedka prihajata iz Srbije, od koder se je eden od njiju z družino preselil v Švico. Njeni drugi sorodniki živijo v Belgiji.

V pomoč jezikovni priročnik

»Z veliko ljudmi sem se lahko povezala, ker sem že do zdaj znala kar nekaj tujih jezikov, če jih k tem dodam še nekaj, bo vse skupaj še lažje. Vem, da vsega človek ne more nikoli znati, zato si želim, da bi se naučila vsaj osnov za sporazumevanje, na podlagi katerih bi lahko morda kdaj v prihodnje, ko bom imela več časa, nadgradila zanje teh jezikov.« Osemnajstletnica poleg slovenščine že zdaj govori hrvaško, srbsko, angleško, nemško in špansko. Osvojiti želi še francoščino in italijanščino ter kitajščino in arabščino ter osnove znakovnega jezika. »Kmalu sem spoznala sistem, kako se je najlažje učiti tuje jezike, hkrati sem v tujini spoznala, da za sporazumevanje ni treba govoriti vsega pravilno. V šoli smo zaradi ocenjevanja pod pritiskom, da je treba vse povedati pravilno in popolno, zato marsikdo dobi strah pred govorjenjem z domačini,« opaža dijakinja, ki se je odločila, da bo izdelala univerzalni priročnik za učenje osnov desetih tujih jezikov, v katerem bo zajela najpomembnejše fraze za sporazumevanje. Z raziskovalnim projektom, ki ga je poimenovala Kako postati poliglot, želi ljudem pomagati, da bi pridobili samozavest pri sporazumevanju. »Pogosto se ljudje učijo jezika več let, a ko dobijo priložnost, da bi se v tem jeziku pogovarjali z domačinom, se ustrašijo, ker se bojijo, da bodo delali napake. Mislijo, da ko bodo znali vse, pa se bodo pogovarjali. A to na takšen način ne bo nikoli prišlo.«

Največji izziv kitajščina in arabščina

Letošnji maturantki bosta pri učenju zaradi svoje »eksotičnosti« največji izziv predstavljali kitajščina in arabščina, ki sta v primerjavi z ostalimi jeziki, ki jih že zna, povsem drugačni. A to jo ne prestraši. Pia namreč pravi, da želi čim bolj izkoristiti svoje mlade možgane, ki so trenutno veliko bolj dojemljivi za učenje, kot bodo čez nekaj let. Priročnik naj bi končala že oktobra, a se je nekoliko zavleklo, ker trenutno kot dijakinja četrtega letnika vse napore usmerja v učenje in pripravo na letošnjo maturo. Za mlado Celjanko, ki se želi vpisati na študij medicine, so ukrepi za preprečevanje širjenja virusa precej naporni, saj se je morala odpovedati marsikateri dejavnosti, s katero se rada ukvarja, tudi plesanju v Plesnem forumu Celje, ki ga obiskuje od četrtega leta. A kot pravi, poskuša najti v vsaki stvari nekaj pozitivnega in tudi tokrat ji je to uspelo. Uredila in nadoknadila je ogromno šolskega gradiva in obveznosti, za kar ji je prej zmanjkovalo časa. »Šola na daljavo ima svoje prednosti in slabosti. Zagotovo sem lahko na začetku nadoknadila stvari za nazaj, a v zadnjem času pogrešam pouk v živo. Testi na daljavo so namreč precej zahtevni, tudi zaradi okoliščin, v katerih jih opravljamo,« ob koncu še prizna mlada poliglotka.

Z VAMI V ŽIVO

Saša Pukl

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam