Lani lovili pobegle ponije, letos zadnje evre za nakup cisterne

Lani lovili pobegle ponije, letos zadnje evre za nakup cisterne
Regija danes
Tipografija

Še pred približno letom so sedeli v tamkajšnjem gasilskem domu in se smejali šalam stand up komikov Gašperja Berganta in Saša Stareta ter tako konec leta zaključili v sproščenem, smeha polnem večeru. Prišel je koronavirus in prekrižal načrte tudi gotoveljskim gasilcem. A so sklenili, da se mu ne bodo kar tako dali. Če so kos zahtevnim intervencijam, bodo vsaj za en večer pretentali tudi ta zahrbtni virus. Namesto klasičnega stand up večera v dvorani so konec decembra organizirali kavč up večer, drugega v vrsti spletnih dogodkov. Pred tem so namreč že avgusta poletno vrtno veselico preselili na splet. V letu, ko so pospešeno zbirali denar za nakup nove avtocisterne, je bil prav vsak evro dobrodošel.

»Nismo želeli sedeti križem rok, temveč smo se odločili, da bomo kljub vsem omejitvam, ki so nam preprečevale standardne izvedbe dogodkov, poskrbeli za promocijo društva in dobro voljo v Gotovljah ter za nameček nabrali še kakšen evro več za nakup naše nove avtocisterne,« pove poveljnik PGD Gotovlje Nejc Krajnc, ki je z izvedbo obeh spletnih dogodkov več kot zadovoljen. Odziv na avgustovsko spletno veselico je bil namreč tako dober, da so gotoveljski gasilci začeli razmišljati, da bi v prihodnje tudi klasične veselice posneli in predvajali po televiziji. Spletna različica njihove sicer tradicionalne poletne veselice je na družabnem omrežju Facebook dosegla kar 50 tisoč ljudi. V dvorani gotoveljskega gasilskega doma sta zaigrala ansambel Dar in Pero Lovšin, njun koncert, ki so ga v živo prenašali s pomočjo spleta, sta posneli tudi celjska in savinjska televizija. Spodnjesavinjčani so glasbeno dogajanje spremljali na domačih vrtovih, nekatere okoliške gostilne so celo pripravile organizirane oglede.

Klasične bolj dobičkonosne

Kljub dobrim odzivom in velikemu zanimanju ljudi klasične izvedbe veselic še vedno, kot pravi Krajnc, prinesejo več denarja, kot jim ga je virtualna, ob kateri so omogočili SMS-donacije s ključno besedo GOTO5. Na isti način so nato zbirali denar med decembrskim kavč up večerom, na katerem je poleg Gašperja Berganta in Saša Stareta nastopil še Aleš Novak. »Takšni dogodki so dobrodošla popestritev, a nobena skrivnost ni, da v primerjavi z donacijami in s sponzorstvi prinesejo bistveno manj denarja, kot bi morda ljudje mislili, lotimo se jih predvsem zaradi promocije našega društva in popestritve dogajanja, nikakor pa niso glavni vir našega zbiranja denarja.« Za novo avtocisterno, ki bo njihov vozni park obogatila letos spomladi, bodo odšteli od 230 do 240 tisoč evrov, Občina Žalec bo pristavila 143 tisoč evrov, medtem ko morajo preostanek zagotoviti sami. Do zdaj jim je uspelo zbrati približno 50 tisoč evrov, glavnino katerih so prispevali sponzorji, nekaj so s svojim delom zaslužili gasilci sami. Denarja, ki so ga zaslužili z dogodki, je bistveno manj, a še zdaleč od tega, da se organizacija ne bi splačala.

Kot v filmu

PGD Gotovlje, ki je bilo ustanovljeno leta 1903 in ima trenutno približno 80 članov, od tega 25 operativnih, sodi med manjša gasilska društva. A kljub vsemu so njegovi člani lani sodelovali kar v dvajsetih intervencijah. Posredovanj ob požarih imajo vedno manj, a so zato vedno bolj vpleteni v pomoč pri tehničnih intervencijah, kot so posredovanja ob vetrolomih, neurjih, poplavah in ostalih podobnih nevšečnostih. Krajnca je tako namesto prvomajske budnice lani prvega maja zbudil klic iz regijskega centra. Na eno od dvorišč v Gotovljah so se zatekli pobegli poniji in ker tamkajšnja družina ni vedela, kaj naj z njimi naredi, se je obrnila na gasilce. »Ponije smo ulovili, jih zavarovali, da nam ne bi ušli, ter začeli iskati lastnika. Na srečo smo ga našli, poniji so bili tako prvega maja tudi že doma,« v smehu pripoveduje Krajnc, ki obenem prizna, da z veseljem priskočijo na pomoč tudi v takšnih primerih, a jim veliko večji izziv predstavljajo klasična posredovanja. Med njimi je bila Krajnčeva prva intervencija v vlogi poveljnika, ko je zagorelo v njegovem domačem kraju. Pri gašenju požara je sodelovalo 120 gasilcev z več kot 20 cisternami.

Z VAMI V ŽIVO

Saša Pukl

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam