Kaj policijska stavka pomeni za ljudi?

Kaj policijska stavka pomeni za ljudi?
Regija danes
Tipografija

Slovenski policisti, združeni v Policijski sindikat Slovenije, danes začenjajo s stavko. Policisti trdijo, da vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018, ki se nanaša na analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice, po katerem bi morali vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo. Poleg tega zahtevajo rešitev problema napredovanja policistov in spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. S slednjim bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev. Pogrešajo pa tudi socialni dialog z vlado in pristojnimi.

Glede na stroge omejitve, ki za policiste veljajo v času stavke in glede na trenutne razmere, ko je v Sloveniji razglašena epidemija, se moramo vsi skupaj zavedati, da bo stavka dolgotrajna in da moramo v prvi vrsti poskrbeti za svoje lastno zdravje,« pravi predsednik sindikata Rok Cvetko. Zato policiste poziva, da pri opravljanju nalog upoštevajo navodila in priporočila NIJZ.

Ker morajo policisti tudi v stavki opravljati naloge varovanja ljudi, to pomeni, da bodo vseeno nadzorovali upoštevanje vseh ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Bodo pa pri drugih prekrških izrekali predvsem opozorila.

»Morda nekoliko nenavadno, pa vendar nam v danem trenutku prav zakonske omejitve dajejo možnost, da z doslednim spoštovanjem slednjih odločilno vplivamo na tiste, ki imajo neposredno moč, da Vlado »kaznujejo«. To so naši občani, državljani Slovenije, ki pa niso krivi za aroganco in enostranska nizkotna ravnanja vlade, zato bomo v postopkih z občani in državljani strokovni, korektni, temeljiti, potrpežljivi in zanesljivi,« dodaja Cvetko. Pričakovati je tudi nekoliko daljše postopke tudi na mejah ali pri nadzoru prometa.

Policisti, ki so člani tega sindikata, so že dobili navodila, kako stavko konkretno izvesti, še posebej v primerih, če bi nadrejeni izvajali nanje kakršni koli pritisk pri izvajanju nalog.

Policijski sindikat Slovenije ima okoli pet tisoč članov, toda stavki pa se ne bo pridružil drugi sindikat, Sindikat policistov Slovenije. Pred dnevi so poslali tudi izjavo za javnost: »Sindikat policistov Slovenije se ne bo pridružil napovedani stavki Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in sicer zato, ker se Slovenija v tem trenutku sooča z eno največjih nevarnosti v njeni zgodovini in ogroža na stotine življenj in zdravja ljudi, s čimer bi grobo kršili naše etično poslanstvo, ki izhaja iz našega poklica. Poleg tega ocenjujemo, da v takšnih kriznih razmerah, izvedba stavkovnih aktivnosti iz 76. člena ZODPol ni izvedljiva in bi lahko pomenila celo nezakonito ravnanje oziroma storitev kaznivega dejanja. SPS pa zaradi tega ne želi sodelovati v stavki, ki je to le na papirju.« (SŠol, Foto: arhiv PSS)

 

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam