Bodo morali dežurno lekarno v Celju spet odpreti?

Bodo morali dežurno lekarno v Celju spet odpreti?
Regija danes
Tipografija

Kar nekaj Celjanov in okoliških krajanov je razjezila odločitev Celjskih lekarn, da v Stanetovi ulici začasno ne bo dežurne službe. Preverili smo, zakaj ne, saj Zakon o lekarniški dejavnosti določa, da mora biti v vsaki od območnih enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) organizirana vsaj ena lekarna, ki zagotavlja 24-urno preskrbo prebivalstva z zdravili. Medtem ko je v Celju dežurna lekarna začasno zaprta, je dežurna lekarna odprta v Velenju. A Velenje spada pod Območno enoto ZZZS Ravne na Koroškem, vsaj tako je opredeljeno na spletni strani ZZZS. Bi morala biti torej dežurna lekarna v Celju vendarle odprta? Kakšna je torej podlaga, da so Celjske lekarne dežurno lekarno v Stanetovi ulici v Celju zaprle? (SIMONA ŠOLINIČ)

Vse podrobnosti so objavljene v tiskani izdaji Novega tednika. V njem tudi o tem, kaj zaprtje dežurne lekarne v Celju pomeni za bolnike, ki morajo po nujno pomoč in kaj so nam odgovorili na Ministrstvu RS za zdravje. 

»Pravna podlaga za to odločitev je dopis Ministrstva RS za zdravje, ki opredeljuje poslovne čase lekarn v času epidemije,« pravi direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek, mag. farm. »V lekarni Center ni nočnega dežurstva od 21. do 7. ure zjutraj. Tako je bilo tudi v času prve epidemije spomladi letos. V drugih lekarnah, razen v posamičnih primerih, je dnevni poslovni čas nespremenjen. S takšno organizacijo kljub zdravstvenemu stanju med zaposlenimi in pomanjkanju kadra zaradi izvajanja drugih ukrepov države v času epidemije (šolanje na daljavo, karantena zaradi varovanja covid pozitivnih otrok, karantena zaposlenih zaradi drugih razlogov, druga nepredvidena težja bolezenska stanja zaposlenih, smrti svojcev in drugih neodložljivih obveznosti) zagotavljamo, da sta izvajanje lekarniške dejavnosti oziroma dostop do lekarniških storitev čim bolj neokrnjena na celotnem območju delovanja zavoda,« dodaja Grosekova. 

Celoten članek je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika. 

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam