Poezija iz samovarja z ruskimi pesniki srebrnega veka

Poezija iz samovarja z ruskimi pesniki srebrnega veka
Regija danes
Tipografija

Vsem omejitvam navkljub v teh zahtevnih časih bodo ljubitelji imenitnih kulturnih dogodkov vendarle lahko prišli na svoj račun, čeprav na spletu. Sedanji in nekdanji dijaki Gimnazije Celje – Center (GCC) so tudi letos izvedli tradicionalno literarno čajanko Poezija iz samovarja, ki jo sicer že nekaj let zapored pripravljajo v jesenskih mesecih. Ker je zaradi aktualnih razmere niso mogli izvesti v živo, so prireditev posneli. V programu kulturne prireditve z naslovom Šopek verzov pesnikov ruskega srebrnega veka kot gostje sodelujejo tudi dijaki I. gimnazije v Celju, stalni partner projekta pa je Osrednja knjižnica Celje. Prireditev si bo mogoče ogledati nocoj ob 19. uri na Youtubu in Facebooku GCC.

V preteklih letih so mladi z besedo v slovenščini in ruščini, z glasbo in s plesom že osvetlili življenje ter predvsem literarno ustvarjanje mnogih velikanov ruske književnosti ob mentorstvu profesoric ruščine, Darje Poglajen (GCC) in Ane Metličar (I. gimnazija v Celju). Letos bo večer posvečen poeziji karizmatičnih avtorjev t. i. srebrnega veka Aleksandra A. Bloka, Marine I. Cvetajeve, Anne A. Ahmatove, Valerija J. Brjusova, Borisa L. Pasternaka in drugih, v slovenščini in ruščini bo mogoče slišati tudi pesmi njihovega slovenskega sodobnika Srečka Kosovela.

Po tradiciji se je ta večerni kulturni dogodek v Celjskem domu doslej vedno nadaljeval še s prijetnim klepetom ob čaju in slaščicah. Tokrat zaradi neugodnih epidemioloških razmer tradicionalnega druženja ne bo, prireditev si bo mogoče ogledati samo na spletu.

»Verjamemo, da bodo gledalci ob spremljanju dogodka po spletu začutili lepoto in bogastvo ruske literature ter glasbe in da bo večer ob tem lep in prijeten. Program smo posneli z veliko truda in odgovornosti, da ohranjamo kulturo tudi v času, ko se v skrbi za zdravje ne moremo družiti,« je v napovedi prireditve zapisal Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center.

Pokrovitelji kulturnega dogodka in priložnostnega koledarja, ki ga bodo na GCC tradicionalno izdali ob Poeziji iz samovarja, so Društvo Slovenija Rusija, Sklad Toneta Pavčka in podjetje Krka.

 
   

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam