Odzivi celjskih kulturnih ustanov na ukrepe vlade

Odzivi celjskih kulturnih ustanov na ukrepe vlade
Regija danes
Tipografija

Novi strogi vladni ukrepi so nekje bolj, nekje manj posegli v delovanje osrednjih kulturnih ustanov v Celju. Ukrepe zagotovo najbolj občutijo v Gledališču Celje, kjer so do nadaljnjega morali odpovedati vse svoje predstave, tako na domačem odru kot na gostovanjih ter v Mestnem kinu Metropol, ki je začasno zaprl svoja vrata. Manj bo okrnjena dejavnost v muzejih, kjer bodo razstave še vedno na ogled ter v Osrednji knjižnici Celje, kjer si uporabniki še vedno lahko izposojajo in vračajo gradivo.

V Gledališču Celje bi dopoldan morala biti novinarska konferenca pred premiero predstave Tista o bolhah, a so jo zaradi novih vladnih ukrepov, odpovedali. Zaradi odločitve vodstva Borštnikovega festivala, da danes predčasno konča osrednji gledališki dogodek leta v Sloveniji, celjsko gledališče v torek tudi ne bo nastopilo v tekmovalnem programu s predstavo Očiščenje. So jo pa včeraj še uspeli izvesti na domačem odru. Kot nam je povedala upravnica mag. Tina Kosi, lahko vsaj opravljajo vaje, zato se bodo posvetili študiju naslednjih predstav.

„Mestni kino Metropol je kljub dovoljenju NIJZ in doslednem upoštevanju vseh ukrepov za varno obiskovanje prireditev, moral ponovno zapreti vrata svoje dvorane. Kot vsi, ki se ukvarjamo s prireditveno dejavnostjo, upamo, da bo zaprtje kratkotrajno in bomo ponovno lahko pričeli z obratovanjem. Zaenkrat "načrta B" ni, zagotovo se ne bomo ponovno preselili na splet, saj smo med marcem in junijem izčrpali filmski program, ki so nam ga odstopili slovenski filmski ustvarjalci,“ je povedal programski vodja MKM Samo Seničar.

V Muzeju novejše zgodovine Celje, kot je povedal direktor dr. Tonček Kregar, bo še naprej mogoče obiskovati razstave, seveda ob upoštevanju pogoja, da jih lahko ogleda skupno največ deset ljudi in ob spoštovanjem vseh drugih ukrepov. Jutri bodo tudi še izvedli predstavo Popotne pravljice v okviru Glasbenih sobotnic, ki jih pripravljajo v sodelovanju s Hišo kulture Celje, potem pa do nadaljnjega prireditev in pogovorov v MNZC ne bo.

„Trenutni ukrepi k sreči knjižnic ne zapirajo, ampak ostajajo odprte. Naša knjižnica bo poslovala v takšnem obsegu kot doslej, prereditev že nekaj časa nismo imeli, odpovedali smo tudi vsa predavanja v okviru univerze za tretje življenjsko obdobje. Obisk knjižnice in izposoja knjig ob upoštevanju vseh ukrepov, nošenja maske, razkuževanja rok in razdalje med uporabniki in dovoljenega števila istočasno prisotnih v knjižnici, sta še vedno mogoča,“ je povedala mag. Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje.

Iz zavoda Celeia Celje so nam sporočili, da Center sodobnih umetnosti (Galerija sodobne umetnosti, Likovni salon in Galerija Račka) ostaja odprt. Dogodkov in vodenj tam ne izvajajo, na vseh prizoriščih pa je treba spoštovati in upoštevati navodila, ki so v veljavi.

Foto: SHERPA

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam