Misija človek

Misija človek
Regija danes
Tipografija

 

Dvajset dobrodelnih in solidarnostnih akcij

Od letošnjega decembra do julija prihodnje leto bodo številni celjski prostovoljci poskrbeli za dvajset različnih dobrodelnih in solidarnostnih akcij. Kot pravijo sodelujoči prostovoljci, želijo po najboljših močeh pomagati ljudem in živalim v stiski, pri čemer želijo predvsem širiti človeško toplino, ki jo današnji svet zelo potrebuje. Posebni misiji, ki združuje, se letos še dejavneje pridružuje tudi naša medijska hiša.

 

 

Mladi celjski prostovoljci, na čelu katerih je študent mariborske pedagoške fakultete Kristjan Veber, so na dobrodelnem področju dejavni že od leta 2017. Njihova prizadevanja, da bi pomagali ljudem v stiski, ves čas izdatno podpirata Gimnazija Celje – Center in Celjski mladinski center – MCC, letošnji projekt Misija človek podpira tudi Evropska unija iz naslova Evropske solidarnostne enote.

Ko pomagamo drugim, pomagamo sebi

Projekt je sestavljen iz dveh delov, in sicer iz dobrodelnega in socialnega. V okviru prvega prostovoljci vse posameznike in podjetja nagovarjajo k sodelovanju pri zbiranju potrošnega materiala za društva, zavetišča, materinske domove in varne hiše. »Ta del projekta vključuje sedem večjih dobrodelnih akcij, pri katerih bomo zbirali hrano za živali in ljudi, vse za nego, ustvarjanje, šolo,« pojasnjuje Veber. Seznam društev, ki jim skupina prostovoljcev in ljudje s širšega celjskega območja namenjajo pomoč, je vsako leto daljši. Tako bodo lahko ljudje namensko prispevali izdelke za Varno hišo Palčica, ki skrbi za otroke, ki so bili deležni fizičnega in psihičnega nasilja, za Malo hišo na Pilštanju, ki pomaga socialno ogroženim družinam, za zavetišče za brezdomce in Materinski dom Celje ter Društvo za zaščito konj, ki pomaga živalim, ki so jih ljudje zapustili oz. trpinčili. Prvič bodo v okviru akcije zbirali tudi stvari za uporabnike program Cona. Gre za program Centra za socialno delo Ljubljana Moste-Polje, v katerega so vključeni otroci in mladostniki, ki se soočajo z različnimi psihosocialnimi stiskami in težavami. Posebna pozornost bo v letošnji akciji namenjena Junakom 3. nadstropja. Društvo združuje otroke, ki se zdravijo oz. so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, in njihove starše.

Vse stvari, hrana in higienski pripomočki z daljšim rokom uporabe ter šolske potrebščine in stvari za ustvarjanje bodo zbirali od 9. novembra do vključno 18. decembra na več mestih. Tri glavne postaje zbiranja v knežjem mestu so na Gimnaziji Celje – Center, v Celjskemu mladinskemu centru in prodajalni Polonine sladke skrivnosti. Eno od zbirnih mest bo tudi na sedežu naše medijske hiše, kjer bomo zbirali izdelke za male in velike junake v boju z zahrbtnimi boleznimi.

Velikokrat je najlepše darilo podarjen čas

Z zbranimi materialnimi stvarmi prostovoljci ob koncu koledarskega leta polepšajo in obarvajo praznične decembrske dni. Med prostovoljnim udejstvovanjem so mladi spoznali, da marsikomu ne manjka materialnih dobrin in da se v stiski znajde zaradi osamljenosti ter pomanjkanja pristnega človeškega stika. Spoznali so, da velikokrat največjih daril ne moremo okrasiti s pentljami. To so čas, nasmeh, iskren stisk roke, objem in lepa beseda. Prav zaradi tega so v svojo misijo uvrstili 13 solidarnostnih akcij. »Ta del projekta med drugim vključuje deljenje voščilnic za gregorjevo, delitev paketov hrane in dobrin za socialno šibkejše starostnike, obdaritev delavcev nočnih izmen, delavnice za osnovnošolce na temo medvrstniškega nasilja in številne druge projekte,« razlaga vodja projekta Kristjan Veber.

Kot še pravi, je k projektu tudi letos pristopilo veliko vrtcev, šol in podjetij. »To nas izjemno veseli, saj tako vemo, da delamo dobro. To je potrditev za celotno ekipo, ki se trudi vse mesece,« pravi sogovornik in poudari, da največji pečat projektu dajejo prostovoljci, ki jih je vsako leto več. »S tem dokazujemo, da besede, da so mladi zelo nedejavni, ne držijo. Mladi želijo pomagati in to tudi delajo.«

 

Za Junake 3. nadstropja

Eno od zbirnih mest tokratne misije bo tudi v prostorih našega uredništva, kjer bomo zbirali izdelke za posebno junaške otroke in njihove starše. Kdo so Junaki 3. nadstropja? To so otroci, ki se zdravijo ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. To so otroci z rakom. Življenje jim je v mladosti naprtilo tako težko preizkušnjo, da potrebujejo še toliko več moči in spodbude. Pri tem so jim v prvi vrsti v podporo starši. Zato so Junaki 3. nadstropja tudi starši, ki sta jih združili ta težka bolezen njihovih otrok in srčna želja, da jim v njihovem prikrajšanem otroštvu pomagajo.

Ker so majhni junaški bolniki izpostavljeni številnim zunanjim nevarnostim, ker veliko časa preživijo v bolnišnicah, so prostovoljci projekta sezname stvari pripravili z zdravniškim osebjem in s starši. Zbrane stvari morajo biti tako v manjših posamičnih pakiranjih.

  • 100-odstotni jabolčni sok (2 dcl ali manj)

  • žitne ploščice

  • cedevita (posamezno pakiranje)

  • voda (0,5 l ali manj)

  • rogljički, rulade, majhne potičke (posamezno pakiranje)

  • mleko (0,5 l ali manj)

  • pripravek za pokovko v mikrovalovni pečici (posamezno pakiranje)

  • slani prigrizki

  • za starše kava, kapučino (v posameznih pakiranjih)

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Tadej Kupec

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam