Slovenija, zgani se, gre res za otroke!

 Slovenija, zgani se, gre res za otroke!
Regija danes
Tipografija

Zatem ko smo v zadnjih letih lahko spremljali podatke o nezdravi hrani Američanov in o tem, da je debelost med mladimi onkraj luže v skrajnem porastu, se ob tem morda kdaj celo namuznili, je zdaj čas za streznitev tudi za Slovenijo. Stopnja prekomerne hranjenosti in prekomerne teže otrok in mladostnikov se je pri nas povečevala v zadnjih letih. Letos pa je stanje postalo skrajno alarmantno. Samo spomladanska epidemija je pripomogla, da se je delež debelih otrok povečal za več kot 20 odstotkov.Vsak pozna kakšen program za izgubo teže za odrasle. Strokovnjaki, takšni in drugačni, jih ponujajo kot gobe po dežju. Kje in koliko je tovrstnih strokovnih programov za otroke in mladostnike? Koliko jih poznajo starši in koliko (ter predvsem) pediatri?

V tiskani izdaji Novega tednika objavljamo zgodbo mamice, ki v zdravstvenem sistemu ni našla ustrezne pomoči za svojo hčerko s prekomerno telesno težo. Ji pa pa življenje spremenil program Moj izziv na Debelem rtiču. Objavljamo, za kakšen program gre in kako so zdravniki sploh seznanjeni s tem, kako pomagati v takšnih primerih.

  Meritve v okviru spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfit-športnovzgojni karton so po preklicu epidemije covida-19 pokazale katastrofalne podatke: letos je prišlo do največjega upada gibalne učinkovitosti otrok in do največjega porasta deleža otrok s prekomerno telesno težo v zgodovini spremljanja. Avtorji analize pozivajo k ukrepanju. Takojšnjemu.

 »Čeprav zadnje desetletje strokovnjaki opozarjajo na težavo prekomerne telesne mase in debelosti pri otrocih, je malo ustanov, kjer bi to problematiko celostno obravnavali. Nekaj jih je na sekundarni ravni zdravstva, gre za različne pediatrične oddelke bolnišnic. A malo je programov, kjer bi z otroki delali celostno in sistematično v zanje prijetnem okolju, s številnimi dejavnostmi in delavnicami,« pravi vodja zdravstvenega sektorja v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič Breda Franetič Prunk, dr. med., spec. šolske medicine. Na Debelem rtiču so namreč razvili program Moj izziv.

Na podlagi spremljanj svetovnih smernic in izkušenj iz tujine, ki so pokazale, da celostna obravnava otrok, v katero so vključeni pediatri, dietetiki, fizioterapevti in psihologi, prinese izjemno dobre rezultate, so na Debelem rtiču prišli do ideje, da bi razvili takšen program. In so ga. »Statistika je namreč porazna. Predebelih naj bi bilo kar 16 do 20 odstotkov otrok in mladostnikov,« pravi Franetič Prunkova. In to je bil razlog, da je njena ekipa otrokom in mladim ponudila roko na poti do zdravega življenjskega sloga. (SIMONA ŠOLINIČ)

 Več podrobnosti v tiskani izdaji Novega tednika.

Z VAMI V ŽIVO

Tadej Kupec

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam