Razstava o Antonu Perku, slavnem rojaku z Vranskega

Razstava o Antonu Perku, slavnem rojaku z Vranskega
Regija danes
Tipografija

Na Muzejskem trgu v Celju, pred Staro grofijo, je bilo včeraj zvečer odprtje razstave z naslovom Anton Perko – slovenski slikar v službah cesarskega dvora. Nova občasna razstave Pokrajinskega muzeja Celja, avtorice Gabriele Kovačič, prikazuje bogat slikarski opus in razburljivo življenjsko zgodba danes morda nekoliko prezrtega rojaka iz Podgrada pri Vranskemu. Kot častnik v cesarski mornarici se je uveljavil tudi kot slikar in se s svojimi deli približal samemu vrhu cesarskega dvora. 

Odprtje razstave je po uvodnem nagovoru Staneta Rozmana, direktorja pokrajinskega muzeja, minilo v obliki pogovora avtorice z dr. Petrom Zimmermanom, znanstvenikom in raziskovalcem na področju humanistike in soavtorjem monografije o Antonu Perku ter Slavkom Košenino, znanim slovenskim pravnikom, ki si kot zbiralec in častilec Perkovih likovnih del vneto prizadeva obuditi spomin na slavnega rojaka.

Na razstavi si je mogoče ogledati približno 40 del likovnih del Antona Perka, hkrati pa spoznati njegovo vznemirljivo življenjsko zgodbo, ki je se je končala v Dubrovniku.

Izjave ob odprtju razstave:

Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje


Gabriela Kovačič, avtorica razstave


Foto: Andraž Purg GrupA

Z VAMI V ŽIVO

Tanja Seme in Boštjan Oder

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam