Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Regija danes
Tipografija

V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni in vodstvo ne morejo zediniti glede izplačila dodatka za delovno uspešnost. Sindikat si želi enoten dodatek za vse, družba je dodatek izplačala, a ne vsem enakega. Sindikat na to ne pristaja.

 

Iz Gorenja so sporočili, da je družba zaposlenim izplačala poseben dodatek iz naslova prihrankov v proizvodnji za avgust, izplačilo je predvideno tudi za prihodnje tri mesece. »Zaposleni v proizvodnji so s svojim kakovostnim in predanim delom izjemno pomemben del nedavnega uspeha podjetja, zato se je vodstvo odločilo izplačati omenjeni bonus, kljub temu da po zadnjih treh zaporednih uspešnih mesecih podjetje v obdobju januar–avgust 2020 skupno še vedno izkazuje kumulativno izgubo,« so zapisali in dodali, da so posebne spodbude za doseganje delovne uspešnosti po posameznih tovarnah del poslovnega sistema Hisense in so jih že vpeljali v proizvodnih družbah v Valjevu v Srbiji in v Mori na Češkem, kjer so jih zaposleni dobro sprejeli. »Temeljijo na doseganju ciljev posameznih tovarn in ustvarjenih prihrankih iz tega naslova ter se od tovarne do tovarne zato razlikujejo, vezane so tudi na število oddelanih ur posameznega delavca,« so še pojasnili v Gorenju.

Sindikat na drugi strani želi enoten dodatek k plači za uspešnost v izrednih razmerah za vse zaposlene za avgust, september, oktober in november v višini 0,75 evra bruto na uro. Predsednik sindikata Žan Zeba je prepričan, da je enoten dodatek edino pošten, saj da se zaposleni med oddelki tudi mešajo. Ob tem poudarja, da je sindikalni predlog pravičnejši in ne predstavlja finančnega bremena za podjetje. Od vodstva družbe sindikat zahteva tudi dvig vseh osnovnih plač s 1. januarjem prihodnje leto. Dvig ne sme biti nižji od 10 odstotkov.

Podporo stavke je s podpisom v nekaj dneh podprla večina sindikalnega članstva.

S stavko izgubijo vsi

Sindikat za zdaj ostaja pri svojih zahtevah, vodstvo pri svoji obliki določitve višine in izplačila dodatka. Če bo prišlo do stavke, tudi če bo ta kratkotrajna in če bo stavkalo le manjše število zaposlenih, Gorenje bonusov za prihodnje tri mesece ne bo izplačalo, opozarjajo v družbi. Menijo tudi, da je sindikat tokrat pripeljal družbo in zaposlene v povsem absurdno situacijo. Podjetje je želelo za dodatke zaposlenim nameniti dva milijona evrov, sindikat pa je zaradi tega napovedal stavko.

Foto: Gorenje

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam

Prireditvenik