Nagrada Fanny Haussmann Cvetki Bevc

Nagrada  Fanny Haussmann Cvetki Bevc
Regija danes
Tipografija

 

V dvorcu Novo Celje so sinoči podelili pesniško nagrado Fanny Haussmann in ob tem predstavili tudi 22. številko revije za književnost in kulturo Vpogled. Komisija je med petimi finalisti kot najboljšo izbrala zbirko pesnice Cvetke Bevc.

 

 

Zavod za kulturo, šport in turizem (ZKŠT) Žalec je že tretje leto zapored razpisal natečaj za pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevno prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v dvorcu Novo Celje pri Žalcu.

Odziv na razpis za pesniško nagrado je bil po mnenju organizatorjev zelo dober, saj je prispelo kar 56 ciklusov pesmi s poljubno tematiko. »Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije, nekaj prispevkov je prišlo celo od v tujini živečih slovenskih pesnikov, kar pomeni, da je glas o pesniški nagradi prešel državne meje.«

Strokovno komisijo so sestavljali slovenistka Lidija Koceli, slovenistka Marija Končina, prevajalka in lanska prejemnica pesniške nagrade Maruša Mugerli Lavrenčič in pesnik ter literarni kritik Zoran Pevec. »Na razpis je prispelo veliko zelo kakovostnih ciklusov pesmi, tako da je bila odločitev za pet nominiranih razmeroma težavna. Ciklusi pesmi so bili motivno-tematsko precej raznoliki, za vse nominirane pesmi pa je značilna stilna uglajenost, uporaba sodobnega besedišča, natančnost upovedanih misli in dobra povezanost zunanje z notranjo formo,« je v obrazložitvi zapisal član komisije Zoran Pevec.

Komisija je v finalni izbor nominirala pet avtorjev, nagrado pa je za ciklus pesmi Iz njene zapuščine prejela pesnica Cvetka Bevc. Poleg priznanja je zmagovlaka prejela tudi denarno nagrado v višini tisoč evrov, ki jo je podarila Občina Žalec.

V okviru prireditve je urednica revije za književnost in kulturo Vpogled, Marija Končina, predstavila novo številko revije, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 16 let.

Foto: Bina Vista

 

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam