Na odru Gledališča Celje na začetku sezone še ena komedija

Na odru Gledališča Celje na začetku sezone še ena komedija
Regija danes
Tipografija

Gledališče Celje bo kot drugo predstavo v novi jubilejni sezoni uprizorilo še eno komedijo, Laž Floriana Zellerja in v režiji Jerneja Kobala. Gre za prvo slovensko uprizoritev te komedije, ki govori o tem, kako pomembno je zaupanje, ki ga človek izgubi, ko svojo ljubljeno osebo ujame na laži. Prva premiera na velikem odrug bo v torek, 29. septembra, druga pa v petek 2. oktobra.

Mag. Tina Kosi, upravnica Gledališča Celje je na novinarski konferenci povedala, da so se zavestno odločili, da novo jubilejno sezono začnejo z dvema komedijama.

„V tem času, ko opažamo, kakšni so psihološki pritiski, kakšen je strah pred prihodnostjo, na primer zaradi služb, ko se sprašujemo, kakšne bodo posledice za duševno zdravje, se nam je zdelo smiselno, da bi začetek sezone v nekih veselih, pozitivnih tonih. Da je mogoče to, kar trenutno vsi potrebujemo, da se lahko nekje sprostimo in nasmejemo.“

Režiser predstave Jernej Kobal je o predstavi Laž povedal, da pri tem delu na gre za klasično komedijo, pa vendar za duhovit in smešen tekst, ki govori o vsakodnevnih stvareh, prikrivanju, laganju, kar je tudi del partnerskih odnosov.

„Z lažjo pride do osnovnega zapleta v predstavi, ta laž vodi v naslednjo laž in na koncu gre za vprašanja ali še lahko kaj verjamemo in kdaj lahko verjamemo. Zeller se je v tem delu izkazal kot mojster zapleta, ki se stopnjuje do samega konca, ko postanemo že rahlo zmedeni, komu verjeti in komu ne, kaj se je zares zgodilo in kaj se ni.“

Francoski dramatik, romanopisec, in režiser Florian Zeller (1979) je sicer že kar precej povezan z Gledališčem Celje, saj že tri leta igra njegovo uspešnico Oče.

Dramaturginja predstave Alja Predan je za avtorja dejala, da je tipični urbani, rojeni Parižan, je trenutno eden najbolj vročih francoskih avtorjev, ki se ukvarja z galantnim, meščanskim bulvarjem. „ Laž je sestra dvojčica komedije Resnica, ki smo jo na našem odru videli na Dnevih komedije pred dvema letoma, v izvedbi tržaškega gledališča. Obe obravnavata večno filozofsko temo, kaj resnica in laž pravzaprav sta, s katero pa se Zeller na ukvarja na poglobljen način. Kot marsikdo pred njim, na primer Molliere v Ljudomrzniku, ki smo ga pri nas videli pred dvema letoma, se na enak način sprašuje o tem, ali je smiselno ali smiselno vse povedati po resnici, v obraz vsakemu, ali pa je mogoče bolj modro se sprenevedati, kaj prikriti, se narediti, da česar ne vidiš, ali ne veš.“

Tudi to predstavo v Gledališču Celje pripravljajo v dveh igralskih zasedbah. Prvo sestavljajo Andrej Murenc, Manca Ogorevc, Damjan M. Trbovc in Barbara Medvešček, drugo pa Aljoša Koltak, Tanja Potočnik, Rastko Krošl in Maša Grošelj.

Foto:

Andraž Purg GrupA

Jaka Babnik (foto z vaj)

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam