Pikin festival bo in pika!

Pikin festival bo in pika!
Regija danes
Tipografija

 

 

VELENJE – Pikasti konec tedna

Pike ni mogoče kar tako ugnati. Ker je izjemno trdoživo dekle, se v boju s koronavirusom in številnimi ukrepi, ki jih narekuje, ni predala. Tudi letos, že 31., bo prišla v Velenje. Čeprav Pika ne mara pravil, bo letos naredila izjemo. Obljublja, da bo nekoliko bolj poslušna in manj poskočna, a zato nič manj pikasta.

 

 

 

»Pika se ne da. Odločena je, da bo vsaj košček čarobnosti Pikinega festivala kljub okoliščinam pričarala tudi letos,« pravi direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny. Priznala je, da so morali vsi, ki sodelujejo pri organizaciji festivala, pokazati veliko mero strpnosti, iznajdljivosti in poguma, da so v trenutnih razmerah lahko zagotovili izvedbo 31. Pikinega festivala, ki so ga zaradi okrnjenosti programa tudi nekoliko preimenovali. »Zavestno smo letos festival poimenovali Mini Pikin festival, saj želimo že s tem povedati, da bo letos res vse drugače. Srčno si želimo, da tudi pričakovanja obiskovalcev ne bodo previsoka, izvedli bomo namreč to, kar nam razmere omogočajo,« pojasnjuje Pokornyjeva in pravi, da so organizatorji za izvedbo pripravili kar sedem različnih scenarijev. Naposled so se odločili za serijo predfestivalskih dogodkov in zgoščeno dogajanje ob koncu tedna.

»Letos bomo vsi skupaj nekoliko več sedeli, malo manj migali in migetali. Ogledali si bomo več gledaliških in plesnih predstav. V mestu nas bodo obiskali tudi čarodeji. Tudi Pika bi si želela bolj razigran in radoživ festival, a vendar mora spoštovati navodila za varno druženje. Prav je, da se ji pri tem pridružimo tudi mi,« je še povedala Barbara Pokorny, ki obljublja, da bo kljub omejitvam tako v soboto, kot v nedeljo med 10. in 18. uro v Velenju veselo, pikasto in zanimivo.

Štiri osrednja prizorišča

Organizatorji bodo Pikine predstave in koncerte pripravili na štirih večjih odrih v središču mesta, vrata bodo konec tedna na široko odprli tudi številni javi zavodi (knjižnica, muzej, galerija), kjer bo organiziran samostojen Pikin program.

Osrednji prireditveni odri bodo ograjeni, obiskovalci bodo morali za vstop na prizorišče na dan dogodka prevzeti brezplačne vstopnice. Te bodo na petih informacijskih točkah delili do zapolnitve mest. Če bo organizatorjem konec tedna ponagajalo še vreme, se bodo dejavnosti preselile v dvorane doma kulture, glasbene šole in hotela Paka.

Pokornyjeva ob tem vse obiskovalce prosi za dodaten koš potrpežljivosti, da ne bi bilo med ljudmi preveč slabe volje, če bodo morali kakšno prizorišče preskočiti in počakati, da se mesta izpraznijo. »To je vse, kar lahko letos ponudimo, in veseli smo, da lahko ponudimo vsaj to,« zaključuje direktorica.

Pika ima vsako leto vsaj eno najboljšo prijateljico – izjemno žensko, ki navdihuje ljudi, predvsem pa otroke in mladino. Letos je glavna Pikina prijateljica in s tem tudi častna pokroviteljica 31. Pikinega festivala pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan.

Ta se je z malimi in velikimi ljubitelji pikastih dogodivščin srečala in pogovarjala že v torek. Na pogovornem večeru v Galeriji Velenje se je častni pokroviteljici letošnjega festivala pridružila tudi ilustratorka Marjanca Jemec Božič, ki septembra razstavlja v velenjski galeriji in je ilustrirala tudi veliko del Anje Štefan.

Bogato predfestivasko dogajanje

Tudi sicer so organizatorji Pikinega festivala pripravili zanimivo in pestro dogajanje v dneh pred uradnim začetkom festivala. Že v ponedeljek so na različnih prizoriščih po mestu odprli številne razstave. »Obiskovalce tudi letos vabimo v Galerijo Velenje, na Velenjski grad, kjer je razstava fotografij najmlajših, in v velenjsko knjižnico, kjer so pripravili kar pet razstav. Ena razstava je tudi v mladinskem centru, z izdelki, razstavljenimi po mestu, se predstavljajo tudi vrtčevski otroci. Po mestu se v teh dneh skriva še kar nekaj manjših presenečenj,« o dogajanju še pravi sogovornica.

Pikina dežela bo vrata odprla v soboto in nedeljo, 26. in 27. septembra, med 10. in 18. uro. Pike in gusarji ter njihovi spremljevalci bodo za ogled predstav in prireditev potrebovali brezplačne vstopnice, ki jih bodo na dan dogodka prevzeli na petih informacijskih točkah v mestu.

Foto: arhiv NT

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam