V mestu prva pametna klop

V mestu prva pametna klop
Regija danes
Tipografija

V Celju so postavili prvo pametno klop. Podjetje Include, ki je Celje prepoznala kot vodilno mesto za Smart City rešitve, jo je namestilo v Kosovelovi ulici, pri Gimnaziji Celje – Center. Pametna klop je energetsko popolnoma neodvisna, napaja se preko solarnih panelov in poleg počitka omogoča polnjenje vseh tipov mobilnih naprav.

Po enomesečnem testnem obdobju bodo sprejeli odločitev, ali bo klop v mestu trajno postavljena. Celje se je s testno namestitvijo pametne klopi pridružilo Ljubljani, Kopru in številnih svetovnim mestom, ki so prepoznala potrebo po pametni urbani opremi.

Tudi sicer v Celju v zadnjih letih pospešeno delajo na tem, da Celje postane mesto pametnih rešitev, pravi vodja Centra za informatiko na Mestni občini Celje Goran Anders. "Velik korak je bila pred časom postavitev interaktivne table na mestnem pokopališču, imamo sistem izposoje koles, ki temelji na aplikaciji za pametne telefone, e-ink prikazovalnike na avtobusnih postajah, ki s pomočjo lokacijskih tipk kažejo natančne prihode avtobusov, ter sodoben geografski informacijski portal prostor.celje.si. V teku je projekt Upravljanje mobilnosti v Mestni občini Celje, v sklopu katerega bomo dobili rešitve za spremljanje števila vozil na parkiriščih, usmerjevalne table za usmerjanje prometnih tokov na prosta parkirišča, sistem za elektronsko plačevanje parkirnin in enotno kartico oziroma aplikacijo za mestne storitve. Slednja bo v začetni fazi omogočala najem koles, plačilo vozovnic za avtobuse in plačilo parkirnin, v prihodnjih letih pa nameravamo nabor funkcionalnosti razširiti. Skupaj z ostalimi slovenskimi mestnimi občinami smo se pridružili tudi izzivu 100 inteligentnih mest, sodelujemo v projektu Pocityf za energetsko preobrazbo mest ..."

 

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam