Celje se premika vse bolj pametno in zdravo

Celje se premika vse bolj pametno in zdravo
Regija danes
Tipografija

V okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki se končuje danes, je Mestna občina Celje (MOC) na družbenih omrežjih opozarjala na svoje projekte trajnostne mobilnosti in spodbujala ljudi k uporabi »zelenih« prevoznih sredstev. V knežjem mestu je sodeč po statistiki sistem javne izposoje koles – KolesCE zagotovo najbolj uveljavljena storitev mobilnosti, vsebolj pa je priljubljen tudi javni mestni potniški promet Celebus.

Na celjski občini so avgusta zabeležili največje število najemov Kolesca doslej in sicer kar 6.109. Rekordni dan je bil 25. avgust, ko so zabeležili 311 najemov. Podaljšal se je tudi povprečni čas najema, in sicer na 14,5 minut, povprečna prevožena razdalja najema pa je bila 1,5 km. Skupno so uporabniki KolesCA od začetka storitve pred dvema letoma prekolesarili že več kot 105 tisoč kilometrov

Trenutno je v celjski občini 22 postaj za izposojo in 150 koles, od katerih je večina električnih.

Celebus je kljub dvomesečnemu premoru letos do konca avgusta prepeljal 81.824 potnikov. Daleč največ v januarju in februarju. Režim na Celebusih je prilagojen ukrepi v zvezi s preprečevanjem koronovarisa, česar pa so se, kot ocenjujejo na občini, potniki zdaj že dobro navadili. Celebus vozi na desetih linijah, v prihodnje bi si želeli vzpostaviti še kakšno, zato upajo, da bo Eko sklad še razpisal sredstva za nakup avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG).

„Trajnostna mobilnost je med prednostnimi področji MOC, zato jo spodbujamo in tudi omogočamo s številnimi projekti. Sistem izposoje koles KolesCE in javni mestni avtobusi Celebus so postali nepogrešljiv del vsakdana in so med občankami in občani zelo dobro sprejeti. Dobivamo tudi številne pobude za širitev obeh sistemov, za kar si bomo v prihodnje še prizadevali,“ so navedli na celjski občini.

Ob koncu ETM so opozorili še na druge dosežke s področja trajnostne mobilnosti v Celju: poleti je občina v Ulici XIV. divizije namenu predala prvi sistem Park&Ride, tik pred zaključkom je tudi eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice, od koder je občina umaknila promet in uredila prijeten trg, kjer imajo prednost pešci. Dobro napreduje tudi gradnja mreže kolesarskih povezav v Celju, v sklopu katere bo zgrajeno dodatnih 22 kilometrov varnih kolesarskih površin (44 odsekov).

Foto: SHERPA

 

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam