Začetek jubilejne sezone Gledališča Celje z dvema premierama

Začetek jubilejne sezone Gledališča Celje z dvema premierama
Regija danes
Tipografija

Z nocojšnjo premiero komedije Lutza Hubnerja Marjetka str. 89 v režiji Andreja Jusa sebo  na malem odru začela jubilejna, 70. sezona Gledališča Celje. Še ena premiera istega dela z drugo ekipo bo v petek zvečer. Zaradi aktualnih razmer v zvezi s koronavirusom in da bi lahko nemoteno izvajali program bo tako celjsko poklicno gledališče prvič v svoji zgodovini predstavo uprizorilo z dvojno zasedbo.

„Za tako korak smo se odločili, ker se lahko zgodi, da bo kdo iz zasedbe moral v karanteno ali zaradi prehlada ostati doma in da bi nam odpadlo čim manj naše produkcije. Gre torej za varovalo, da se izognemo takšnim situacijam in upam, da bo nekaj časa učinkovito“, je povedala upravnica Gledališča Celje, mag. Tina Kosi.

O predstavi je dejala, da gre za komedijo iz gledališkega življenja in sicer za tisti del, ki je ponavadi skrit publiki, za zgodbe z gledaliških vaj. Komedija Lutza Hübnerja, Marjetka, str, 89, je bila krstno uprizorjena leta 1997 in je postala velika uspešnica nemških in tujih odrov, v različnih prevodih. V njej je Hübner uporabil znan Marjetkin monolog iz Goethejevega Fausta po njunem srečanju in sicer iz strani 89, potem pa z različnimi prizori preigrava situacije na vaja, ki povzročajo številne komične učinke. „To je igra o nas samih, je izjemno simpatična in duhovita in mislim, da bo žela velik uspeh, dobro voljo ter smeh za različne generacije našega občinstva„.

Režiser predstave Andrej Jus je dejal, da je materiala v besedilu dovolj, da so lahko iz njega naredili dve različni predstavi. „Z eno skupino smo pripravljali polovico besedila, z drugo drugi del besedila. V predstavah se menjavajo različni značaji režiserjev in igralk, kar ponuja veliko komičnih situacij, čeprav gre za karakterno komedijo. Sicer pa je bilo zelo naporno ustvarjati dve predstavi naenkrat, še zlasti tik pred premiero,“ je pojasnil Andrej Jus in pohvalil igralsko ekipo za sodelovanje.

Foto z vaje: Jaka Babnik

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam