»Pri nas skrbimo za vse generacije«

»Pri nas skrbimo za vse generacije«
Regija danes
Tipografija

 

Ob letošnjem občinskem prazniku se v Podčetrtku veselijo številnih naložb. Med drugim so obnovili enoto knjižnice, uredili igrišče pri vrtcu ter obnovili prostore stare šole. Župan Peter Misja napoveduje, da bo do poletja prihodnje let popolnoma drugačno podobo dobil Virštanj, kjer občina načrtuje vinogradniškopromocijski center. Precejšen zalogaj bosta tudi gradnja centra nujne medicinske pomoči in širitev enote doma starejših.

 

 

Epidemija koronavirusa je v občini Podčetrtek pustila precej posledic, saj so morali ponudniki za skoraj tri mesece zapreti svoja vrata. Vendar so marsikje v tem obdobju veliko delali, tudi na ravni občine so poskrbeli za veliko naložb. »Z veseljem ugotavljam, da se je v času epidemije razvijalo celotno območje. Za številne izboljšave so poskrbeli v Termah Olimia, v to smer so se trudili tudi ostali večji ponudniki. Na srečo v naši občini ni bilo okuženih in tudi trenutno pri nas ni nikogar, pri katerem bi bila potrjena okužba s koronavirusom,« je dejal Misja.

Ene večjih turističnih prireditev – Vino in čokolada – letos ne bo. Kljub temu se trudite, da imajo obiskovalci kaj početi v vaši občini.

Veliko prireditev, tako kulturnih kot kulinaričnih dogodkov, smo uspeli uresničiti v skladu z vsemi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dogodkov, ki so pretekla leta privabili nekaj tisoč obiskovalcev, letos žal ne moremo organizirati. Na srečo se je občina v preteklosti posvečala razvoju vsebin, ki omogočajo razgibano dopustovanje. Imamo številne kolesarske in pešpoti, veliko športnih prizorišč, razgledni stolp na Rudnici in še bi lahko našteval.

Število otrok v vaši občini se povečuje. Katere so zadnje novosti na področju šolske in vrtčevske infrastrukture?

V Podčetrtku smo pred časom obnovili celotno šolo in zgradili nov vrtec. V tako imenovani stari šoli, kjer imajo pouk učenci od prvega do tretjega razreda, smo to poletje zamenjali napeljave, za kar smo namenili približno 80 tisoč evrov. Kljub temu da je šola stara, se je ne bi sramoval nihče. Uredili smo tudi teraso vrtca, kjer je zdaj umetna trava. Denar za to naložbo, približno sto tisoč evrov, smo med drugim pridobili z unovčenjem bančnih garancij. Ob Podružnični osnovni šoli Pristava pri Mestinju načrtujemo gradnjo dodatnih prostorov za vrtec, in sicer za nove tri oddelke. Glede na to, da v občini rastejo nova stanovanja, bodo večji prostori za predšolsko vzgojo še posebej potrebni.

Kmalu boste namenu predali obnovljeno enoto knjižnice, ki sicer sodi pod okrilje Knjižnice Šmarje pri Jelšah.

V enoti smo imeli vrsto let težave z vlago. Enota knjižnice je namreč v spodnjem nadstropju stare stavbe. Občina je lastnica dela stavbe, ostali deli so v lasti še treh solastnikov. Poskrbeli smo za hidroizolacijo, obnovo fasade, belež in za vsa ostala potrebna dela. V teh dneh pričakujemo novo opremo, odprtje bo verjetno sredi septembra. Za obnovo smo namenili približno 80 tisoč evrov, vendar se je splačalo. Prostorski pogoji trenutno ustrezajo potrebam. Sicer načrtujemo, da bosta čez nekaj let v naši občini zrasla nov kulturni dom ali večnamenska dvorana. Pod streho te stavbe bomo načrtovali tudi knjižnico, idejne zasnove že imamo.

Pohvalite se lahko tudi z vlaganji v ceste in kolesarske steze.

Pričakujemo, da bo direkcija za infrastrukturo kmalu izbrala izvajalca za obnovo še enega odseka ceste med krajema Prelasko–Buče. Obnova ceste in načrtovana gradnja kolesarske steze bosta vredni približno milijon evrov. Računam, da bo država prihodnje leto namenu predala kolesarsko stezo Golobinjek–Dekmanca, tako da bo vsa občina prepletena s kolesarskimi stezami. Letos smo že uredili in asfaltirali več kot šest kilometrov lokalnih cest. Trenutno stroji brnijo na dvokilometrskem odseku v Virštanju, kjer pri obnovi sodeluje država, izvajalec del bo saniral tudi zemeljski plaz. V sklopu obnove bo dokončana kolesarska steza. V središču omenjenega kraja bo tudi novo križišče oz. nov zavijalni pas.

V tako imenovani stari Banovini želimo do prihodnjega poletja urediti vinogradniškopromocijski center. Spodnji del stavbe bo namenjen degustacijam in prodaji vin naših vinogradnikov. Eno nadstropje višje bo interaktivna miza, kjer bodo obiskovalci lahko posadili trto, jo obrezali, se poučili o pripravi vina in podobno. Za ureditev stavbe, ki jo je občina odkupila od Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, bomo namenili 200 tisoč evrov, za interaktivne vsebine še dodatnih sto tisočakov. Za ureditev centra, ki ga bo najverjetneje upravljal Turizem Podčetrtek, smo prejeli evropsko sofinanciranje. Ko bo vse našteto postorjeno, bo imel Virštanj popolnoma novo podobo.

Kateri so pomembnejši načrti za prihodnje leto?

Prvi je zagotovo ureditev centra nujne medicinske pomoči. V občinski upravi si želimo, da bi imeli v naši občini vsaj čez dan na voljo ekipo nujne medicinske pomoči z reševalnim vozilom. Glede na povečevanje števila prebivalcev v naši občini bomo kmalu potrebovali še enega dodatnega zdravnika. V isti stavbi kot center bo nova enota doma starejših, kjer bo na voljo 30 dodatnih postelj. To pomeni, da bomo povečali zmogljivosti enote doma, ki že zdaj lahko sprejme 20 oskrbovancev. Projekt za gradnjo centra nujne medicinske pomoči in razširitev doma je že pripravljen, kmalu bomo vložili vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Foto: SHERPA

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam