Poletno počitniško varstvo že šesto leto

Poletno počitniško varstvo že šesto leto
Regija danes
Tipografija

Športne dejavnosti, pohodi, ustvarjanje, ples in še kaj, tako pestro so zastavljeni dnevi, ki jih v času počitnic otroci preživljajo v poletnem varstvu. Že šesto leto ga organizira I. osnovna šola Celje v sodelovanju z Mestno občino Celje. Letos so organizatorji prejeli 170 prijav za varstvo otrok od 1. do 5. razreda iz celjskih in drugih šol (Štore, Prebold, Polzela, Šentjur, Rogaška Slatina ...). Nekateri pridejo le za teden ali dva, drugi preživijo v varstvu polovico počitnic ali več. Vsi, ki bi tovrstno varstvo še potrebovali, lahko otroka vključijo vanj in si tako zagotovijo, da jih v času med 6. uro in 16.30 ne bo skrbelo, kaj počne njihov nadebudnež.

 

Letos je bila organizacija počitniških dejavnosti zahtevnejša kot prejšnja leta, saj je bilo treba zagotoviti izvajanje vseh preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Tako so morali starši podpisati izjavo o zdravju otroka, ki ga lahko pospremijo le do vhoda v stavbo nekdanjega Pionirskega doma. Skupine otrok morajo biti majhne, ne smejo se mešati, zato so se organizatorji potrudili in za vsako skupino pripraviti pester program, da bi vsi prišli na svoj račun. Nekatere dejavnosti iz preteklih let so odpadle, saj je pri njih prihajalo do tesnih stikov, kar v teh časih ni priporočljivo, na primer pri judu. Tudi izletov letos ni, so pa pohodi na različne bližnje vzpetine, do vznožja pa otroke pripelje več avtobusov.

Sovice, ples, plezanje ...

Vodja vsakoletne počitniške dejavnosti je Alenka Laptoš, ki dva tedna tudi preživi kot pedagoška vodja z otroki v varstvu, ostale tedne to vlogo prevzamejo sodelavke. Prejšnji teden je bila vodja dejavnosti Janja Ribič, učiteljica v I. OŠ Celje, ki je že lani sodelovala pri izvedbi programa in se ji zdi tovrstno delo zanimivo. Sprehodili smo se po prostorih šole, kjer so otroci ustvarjali sovice iz storžev, druga skupina je vadila hip hop, tretja je v telovadnici plezala. Šola ima namreč številne možnosti za športne dejavnosti, saj ima lepo igrišče in sodobno telovadnico. V njej je posebna privlačnost plezalna stena, ena najbolj modernih pri nas, kjer se lahko otroci pod vodstvom usposobljenih vaditeljev preizkušajo v tovrstnih spretnostih. To dejavnost morajo starši doplačati, a ker je priljubljena, je bil živžav ob vznožju stene kar precejšen in mnogi so se že spretno spoprijeli z oprimki.

»Kar nekaj otrok je bilo v varstvu že lani, novinci pa imajo včasih na začetku malo težav, da se navadijo, a jih z zanimivimi dejavnostmi hitro pritegnemo. Ko na koncu starši zapišejo vtise, jih veliko sporoči, da bodo otroci z veseljem še prišli,« pravi Janja Ribič, ki je najbolj vesela, če gredo otroci ob koncu dneva nasmejani domov in se staršem pohvalijo, kaj vse so ustvarili.

V minulih vročih dneh so pripravili več dejavnosti v notranjih prostorih, medtem ko so prve tedne varstva lahko šli tudi na številne pohode. Tako so bili na Svetini, Gori Oljki, Šmohorju, Bukovici … Tudi na plesnih vajah so se mnogi dobro znašli, še bolj pri izdelovanju vetrnic, zmajev, čebelic … Medtem ko so minule tedne čakali na starše, je otroke razveselil tudi čarodej, ogledali so si delo poklicnih gasilcev, se pomerili v različnih športih ter našli tudi nove prijatelje.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam