Obnovljena Hiša vin Emino odprla svoja vrata

Obnovljena Hiša vin Emino odprla svoja vrata
Regija danes
Tipografija

 

Širitev degustacijskih in proizvodnih prostorov, sodobna kletarska oprema in nova podoba stavbe so rezultati 1,8 milijona evrov vredne naložbe v Hiši vin Emino, s katero upravlja Kmetijska zadruga (KZ) Šmarje. Direktor zadruge je poudaril, da gre za dolgoročno naložbo, s katero so predelavo grozdja v vino zagotovili za naslednjih 20 do 30 let. Modernizacija kleti bo med drugim še naprej spodbujala vinarstvo in vinogradništvo v šmarsko-virštanjskem vinorodnem okolju.

 

 

Klet Imeno oz. Hiša vin Emino je bila zgrajena leta 1988. Po 30 letih je tehnološka oprema zastarala, klicala je po obnovi. Večje prostore so potrebovali tako v proizvodnji kot v skladišču, je pojasnil direktor mag. Marko Jurak. V sklopu naložbe so kupili dve novi stiskalnici za grozdje, novo polnilno linijo, nove vinifikatorje in toplotne izmenjevalce. Za nakup nove kletarske opreme so namenili 382 tisoč evrov.

Drug del naložbe so predstavljala gradbeno-obrtniška dela, vredna 1,3 milijona evrov, s pomočjo katerih so klet razširili. Pridobil so 1.100 kvadratnih metrov dodatnih uporabnih površin. Večina novih površin je namenjena proizvodnji, del je namenjen degustacijam oz. vinsko kulinaričnemu programu. Dodatnih 100 tisoč evrov je KZ Šmarje za pripravo projektne dokumentacije in za nadzor nad izvedbo del.

In kako so zagotovili denar za naložbo? 325 tisoč evrov je KZ Šmarje pridobila na razpisu pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja. Pridobila je še ugodno dolgoročno posojilo v vrednosti približno 960 tisoč evrov, razliko je poplačala iz lastnih sredstev.

Odprtja so se med drugim udeležili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Občine Podčetrtek Peter Misja in predsednik KZ Šmarje Janez Erjavec.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Tanja Seme

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam