Namesto smučišča kolesarski park za vse generacije

Namesto smučišča kolesarski park za vse generacije
Regija danes
Tipografija

V Libojah nastaja adrenalinsko-športni park za vse generacije

Že lani so se športni zanesenjaki iz Liboj in okolice, združeni v Športno društvo Vertikala, lotili velikopoteznega projekta. Z rednimi delovnimi akcijami ob koncih tedna in s pomočjo lokalnih podjetnikov ter Občine Žalec so začeli nekdanje libojsko smučišče spreminjati v kolesarski park. Prve vožnje so opravili v maju, 4. julija bodo pripravili manjše odprtje s spremljevalnim programom, uradno pa naj bi kolesarski park na pobočju nekdanjega smučišča odprli v drugi polovici septembra. Sosednja društva, ki jih druži ljubezen do športa, narave in domačega Kotečnika, pripravljajo kolesarsko-tekaško-plezalni festival.

 

 

S krampi, z lopatami, ročnimi valjarji in drugim orodjem člani Športnega društva (ŠD) Vertikala in njihovi prijatelji te dni gradijo približno kilometer dolgo kolesarsko progo. »Na progi se dobimo vsako soboto ob 9. uri. Razdelimo si naloge, primemo orodje in začnemo delati,«je povedal predsednik društva Grega Kotar, ki je z Matejem Kainzem in Blažem Ženkom pripravil prvo idejno zasnovo kolesarskega parka Kotečnik.

S smuči presedlali na kolesa

Glavni cilj športnih in adrenalinskih navdušencev, ki so se je pred dvema letoma povezali v društvo Vertikala, je bil ljudem približati športe v naravi, ki jih ponujata okolica in hrib Kotečnik, ki je zelo priljubljen predvsem med športnimi plezalci. Prvi projekt novoustanovljenega društva je bila organizacija teka na Kotečnik. Tekaška proga je deloma potekala po nekdanjega smučišča v Libojah, ki je zadnjih deset let samevalo in propadalo. Člani društva so se takrat odločili, da na tem mestu ustvarijo nekaj novega. Čeprav so se najprej spogledovali z oživitvijo smučišča, so kmalu ugotovili, da bo to prevelik finančni zalogaj. »Veliko denarja in časa bi bilo treba vložiti v birokracijo in dokumentacijo za pridobivanje ustreznih dovoljenj za delovanje žičnice,« je o ovirah do novega smučišča dejal Kotar. Vprašljiva je bila tudi smiselnost drage in zapletene obnove smučišča, saj je v zadnjih letih snega bolj malo. Takrat so se odločili, da bi območje lahko namenili kolesarstvu. »Gorsko kolesarstvo je v Sloveniji vedno bolj priljubljeno, hrib, kjer je bilo nekdaj smučišče, pa sam po sebi nudi idealne pogoje za postavitev oziroma gradnjo kolesarske proge.«

Najprej dovoljenja, potem lopata

Čeprav so od vsega začetka verjeli v projekt, so ga z nekoliko strahu predstavili lokalnim oblastem in okoliškim prebivalcem, prizna Kotar. »Pri tovrstnih projektih se ponavadi najde kdo, ki ga nekaj moti. A na srečo tokrat ni bilo tako in smo z vsemi vpletenimi hitro našli skupni jezik. Vsi stremimo k enakemu cilju, in sicer oživitvi območja, ki lahko resnično veliko da,« razlaga sogovornik. Projekt je takoj podprla Občina Žalec, ki pri uresničitvi zastavljenih ciljev tudi dejavno sodeluje. Zemljišče, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč, je vzela v letni najem, finančno je podprla tudi gradnjo postojanke ob vznožju hriba, kjer bo tudi vstopna točka v kolesarski park.

Pred začetkom gradnje so člani društva dogovor dosegli še z lokalnim kmetom, ki sicer skrbi za travnik, a tudi z lovci, ki imajo na hribu postavljeno opazovalnico. Da bi se kar najbolj približali naravi in z dejavnostmi čim manj posegali v naravni habitat, so se povezali tudi s koroškim društvom za preučevanje metuljev.

Po pridobitvi vseh soglasij in dovoljenj so vse moči usmerili v gradnjo. Čeprav so najprej mislili, da bodo to zaupali zunanjemu izvajalci, so po prejemu predračuna, ki je znašal 35 tisoč evrov, to misel hitro opustili, zavihali rokave in začeli graditi. »Pri prvih in najtežjih gradbenih delih so nam veliko pomagala lokalna podjetja. Pozimi nam je izjemno spreten bagerist skopal stezo, ki smo jo potem vso pomlad urejali,« je povedal Kotar. Gradbena dela so večinoma končana, sledili bodo le še manjši lepotni popravki in zadnje tehnične izboljšave.

Prvi bolj množičen preizkus proge bo že kmalu. Za 4. julij načrtujejo tako imenovan »soft-opening«, manjše odprtje, ki ga bo pospremil zanimiv spremljevalni program, ki bo, kot se za športni center spodobi, precej športno obarvan.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam