Lov na svetilko skrivnosti

Lov na svetilko skrivnosti
Regija danes
Tipografija

 

 

Interaktivno doživetje: Odkrivanje velenjske zgodovine s Piko Nogavičko

Slovenska mesta skrivajo ogromno zanimivih zgodb in Slovenci jih vedno raje odkrivamo. V Velenju, kjer so na svojo zgodovino zelo ponosni in jo radi predstavijo obiskovalcem, so združili sodobno tehnologijo in klasično turistično raziskovanje. Zavod za turizem Šaleške doline je v sodelovanju s partnerji razvil novo mobilno aplikacijo Lov na velenjsko svetilko skrivnosti (Trippstory Velenje), ki je namenjena predvsem družinam z otroki. Aplikacija s pomočjo interaktivne igre, ugankarstva, raziskovanja in Pikinih namigov omogoča odkrivanje skrivnosti Velenja.

 

 

 

Mladi starši se pogosto sprašujejo, kam naj se z »mulci« podajo na izlete po Sloveniji. Izbira je res velika. Na svetovnem spletu lahko najdemo ogromno namigov in nasvetov. Od lanske jeseni je za odkrivanje rudarskega mesta v Šaleški dolini na voljo tudi posebna mobilna aplikacija, ki obiskovalce sočasno vodi po mestu in razkriva zanimivosti iz preteklosti ter sedanjega obdobja. Da je pohajkovanje po mestu še zabavnejše, poskrbi Pika Nogavička, tudi ambasadorka mesta in festivala, ki ga Velenje gosti jeseni.

S projektom razvoja mobilne aplikacije so želeli v Velenju razviti inovativno turistično doživetje, ki bo v enotni zgodbi z aktivno vključitvijo obiskovalca predstavilo najzanimivejše zgodbe, znamenitosti mesta in Pikin festival, je povedala Tina Belina iz Zavoda za turizem Šaleške doline: »Igralna zgodba Lov na velenjsko svetilko skrivnosti je zasnovana na liku pustolovke Pike, ki igralcem pomaga na poti do skritega zaklada in pri reševanju 18 skrivnosti mesta. Z videozgodbami, virtualnimi karakterji ter uporabo virtualne realnosti igralci pokukajo v preteklost ter razkrivajo skrivne pomene 3D-predmetov, stavb ali artefaktov, ki so v okolju že izginili,« razlaga vodja projekta. Ker je aplikacija v prvi vrsti namenjena družinam z mlajšimi otroki, so temu prilagojeni igralni scenariji, zgodbe, igralna misija, jezik in težavnost izzivov.

»Star velenjski rudar mi je med ogledom velenjskega premogovnika zaupal posebno skrivnost. Nekega dne, ko je delal v rovu, je njegov zadnji udarec s kladivom namesto ob kamen zadel ob nekaj nepričakovanega. Ob nekaj iz kovine. Bila je skrivnostna svetilka, ujeta v zmajevo kri. Sijala je tako močno, da jo je komaj gledal. In ko jo je odkopal, je v trenutku uvidel vse skrivnosti tega mesta. Tako je stari rudar postal prvi zaščitnik svetilke skrivnosti. Ker je bila njena moč tako velika, je rudar vedel, da za nobeno ceno ne sme priti v napačne roke. Zato je svetilko skril. In ustvaril deset težkih preizkušenj. Le tisti, ki rešijo vseh deset skrivnosti mesta, si resnično zaslužijo tajno 10-mestno šifro, ki odpira skrivno mesto in ključavnico skrinje velenjskega zaklada,« pravi ena od zgodb, ki jo raziskovalcem med virtualnim druženjem in resničnim odkrivanjem razkrije Pika.

Foto: TS, Zavod za turizem Šaleške doline

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Tanja Seme

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam