»Delavci smo bili zavedeni«

»Delavci smo bili zavedeni«
Regija danes
Tipografija

 

 

Bodo odpuščeni delavci Gorenja prihodnje leto delali v tovarni televizorjev?

Kljub povečanju naročil in prigovarjanju sindikata ter lokalne skupnosti, da naj družba z množičnim odpuščanjem počaka, ostaja vodstvo Hisense Gorenja neomajno. Seznam presežnih delavcev se tako ni skrajšal, a se je spremenil razlog za zmanjševanje zaposlenih. Na to ne vpliva več pandemija covida 19, ampak slabo poslovanje. Pri tem je krovna družba Hisense vendarle odobrila proizvodnjo televizorjev v Velenju, tovarna naj bi vrata odprla v začetku prihodnjega leta.

 

 

 

Potem ko se petkove izredne seje sveta delavcev vodstvo družbe ni udeležilo, se je s predstavniki zaposlenih vendarle srečalo v ponedeljek. Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba je do zadnjega verjel, da bodo z vodstvom našli skupen jezik in zaradi povečanja naročil v zadnjem obdobju in dobrih obetov za jesenske mesece seznam presežnih delavcev vendarle skrajšali. To se ni zgodilo, zato Zeba razočarano ugotavlja: »Glede na to, kar nam je bilo predstavljeno in na to kar se sedaj dogaja, lahko rečem le, da smo bili delavci zavedeni.«

Naročil več, a še vedno premalo

Povečanje naročil za julij so potrdili tudi v vodstvu družbe. A hkrati opozarjajo, da gre to povečanje na račun izpadlih naročil v aprilu in marcu, ko niso delali in jih morajo zdaj nadoknaditi. Hkrati z naročili zapolnjujejo tudi vrzel konec julija in v začetku avgusta, ko je načrtovan kolektivni dopust. Zadnja naročila tako ne vplivajo na pripravljen program presežnih delavcev v Gorenju. Ta po novi interpretaciji temelji na negativnem poslovnem rezultatu. Gorenje bo namreč polletje končalo v rdečih številkah.

Brez dela bo tako po zadnjih podatkih ostalo 322 delavcev, skupno se bo število delovnih mest predvidoma zmanjšalo za prvotno napovedanih 544. Tej številki se bodo skušali približati s tako imenovanimi mehkimi metodami, so še pojasnili v Gorenju.

Odpovedi in priporočilna pisma

Prve odpovedi pogodb o zaposlitvi bodo začeli vročati prihodnji teden. Nato bo delavcem začel teči odpovedni rok in če bodo delavci tudi v tem času »korektno in kakovostno opravili delo«, bo vodstvo zanje pripravilo priporočilno pismo, ki obeta zaposlitev v novi tovarni televizorjev, ki naj bi v Velenju začela delovati v začetku prihodnejga leta.

LKK, foto: arhiv NT

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Tanja Seme

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam

Prireditvenik