Junaki današnjega časa

Junaki današnjega časa
Regija danes
Tipografija

 

Danes je dan slovenskega krvodajalstva. V Ljubljani so leta 1945 ustanovili transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa so v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. V Sloveniji še vedno vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri.

 

 »Marca smo ob pojavu koronavirusa območna združenja Rdečega križa začela s prilagojenim načinom organiziranja krvodajalskih akcij. V dogovoru s transfuzijskimi službami krvodajalcem pošljemo SMS sporočila, s katerimi jih prosimo, da pokličejo celjsko transfuzijsko službo in se pri njej dogovorijo o uri prihoda. Na akcije vabimo samo krvodajalce krvnih skupin, ki so potrebne za zdravljenje. Transfuzija krvodajalce naroča na 5 minut, kar se je pokazalo za učinkovito. Krvodajalcem na triažni način pri vstopu v prostor izmerijo temperaturo, preverijo, če uporabljajo zaščitne maske in jih naprej napotijo k prijavi, zdravniku in na koncu k odvzemu krvi. Krvodajalci se zaradi izrednih razmer nič manj ne udeležujejo krvodajalskih akcij, ampak upoštevajo zaščitne ukrepe, ki varujejo vse, ki sodelujemo pri izvedbi. Tudi v tem času so v bolnišnicah nujne operacije, za kar potrebujejo kri in to krvodajalci vedo,« pravi sekretar območnega združenja Rdečega križa Žalec Matjaž Črešnovar.

 »Krvodajalci, ki so darovali kri, ko so veljali najostrejši ukrepi, so pravi junaki današnjega časa in vzgled sočutja, ki se je skozi desetletja razvilo v trdno slovensko krvodajalsko izročilo,« še dodaja Črešnovar.

 Obisk krvodajalskih akcijah je tako pokazal, da krvodajalstvo ostaja ne glede na razmere najbolj množična solidarnostna akcija državljanov v Sloveniji. Od 1. junija potekajo krvodajalske akcij glede na dobro zdravstveno stanje prebivalstva po sprejetih načrtih. Ostaja naročanje. Krvodajalci pokličejo transfuzijsko službo in se naročijo na darovanje krvi ter tako potrdijo prihod.

Z VAMI V ŽIVO

Tanja Seme in Boštjan Oder

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam