Tradicionalni slovenski zajtrk na Radiu Celje s Kmetijo Flis

Tradicionalni slovenski zajtrk na Radiu Celje s Kmetijo Flis
Aktualno
Tipografija

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Glavni namen tega dne je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost, pridelovalcem in predelovalcem hrane – našim kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam – pa posebno priznanje. Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla.

Praznovali ga bomo tudi na Radiu Celje, in sicer skupaj s Kmetijo Flis, saj bomo v tem tednu preizkušali njihove mlečne dobrote. V petek, 19. novembra si bomo pripravili pravi tradicionalni zajtrk.

Kmetija Flis se nahaja v Spodnjih Grušovljah, kilometer severno od Šempetra v Savinjski dolini. Usmerjena je predvsem v pridelavo mleka, lastniki obdelujejo tudi 60 ha kmetijskih zemljišč. V hlevu imajo približno 170 glav živine, kjer je 80 krav molznic črno-bele pasme, ostalo je mlada živina. Letno pridelajo približno 700 tisoč litrov mleka.

Mleko, ki ga pridelajo, je izredne kakovosti, zato je polnega in bogatega okusa. Takšni so tudi njihovi domači mlečni izdelki (jogurti, skute, siri ...).
Za pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije, ko je bil projekt tudi prvič izveden na vseslovenski ravni. V projekt so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge ustanove oziroma javni zavodi.

Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Povzeto po https://www.nasasuperhrana.si

Z VAMI V ŽIVO

Boštjan Oder

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam