Sončni žarek

Sončni žarek
Aktualno
Tipografija

Slepi pogrešajo bližino

 

V tokratni oddaji se bo Borut Pogačnik pogovarjal s predsednikom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matejem Žnuderlom o njihovi 100. letnici in izvajanju posebnih socialnih programov v okvirih ukrepov epidemije covida-19. Ob lanski 100. obletnici delovanja zveze niso mogli izvesti zaradi zaščitnih ukrepov vseh prireditev, kot so načrtovali, vendar upajo, da jim bo to uspelo v letošnjem letu.

Kot boste lahko slišali v oddaji je Matej Žnuderl poudaril, da v okviru možnosti tudi izvajajo vse tiste potrebne socialne programe, ki zadevajo osveščanje in ozaveščanje slepih, še posebej izdajanje knjig za slepe v brajici ter tudi oblikovanja okroglih miz po skypu in sploh po računalniških povezavah. Gosta okroglih mest sta večkrat tudi znani kulturnik dr. Evgen Bavčar, pa tudi znana pisateljica dr. Aksinja Kermauner ter drugi, zlasti slepi ali slabovidni umetniki, pisatelji in intelektualci iz vrst slepih.

Zvezo slepih pestijo tudi težave v zvezi z njihovo knjižnico, zlasti kar zadeva visoko najemnino, pa tudi probleme s Skladom kmetijskih zemljišč, saj še vedno ni bilo mogoče urediti lastništva i upravljanja s približno 9 hektari gozda pri graščini Okroglo pri Kranju. Kot je znano je graščino Okroglo poklonil župnik Tomo Zupan slepim že pred davnimi desetletji in so opravljali s tem posestvom od leta 1958 naprej, v zadnjih letih pa je prišlo do težav pri ugotavljanju pravic v zemljiški knjigi.

Matej Žnuderl bo v oddaji tudi povedal nekaj o sebi, svojem delu na Celjskem ter funkciji predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Kot je znano bodo kmalu tudi volitve za nov mandat in kakor je povedal že lani, bo verjetno zopet kandidiral.

Oddaje Sončni žarek na Radiu Celje potekajo že od 12. februarja 1998, ko je bil prvi gost oddaje športnik invalid Janez Hudej, paraplegik, ki je dosegel visoke rezultate na Paraolimpijskih igrah. 

Arhiv ostalih oddaj najdete tukaj.

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam

Prireditvenik